Annonse
00:00 - 04. september 2015

Menneskene rundt

Obervasjonsevnen hever Marit Eikemos roman om den norske konformiteten over det selvfølgelige.

Muntlig: Prosaen til Marit Eikemo hviler tungt på muntlige vendinger, hverdagslig dialog og en refererende jeg-form. Foto: Agnete Brun
Annonse

På en biltur langs den amerikanske vestkysten for et par år siden la reisefølget mitt og jeg turen innom Arizonas mer rurale deler. Veien var omkranset av golde, tørre sletter, og med unntak av den påfallende monotonien i landskapet husker jeg bare dette: Et stort reklameskilt midt i ingenting, som med bilder av velpleide forstadsgater lovet investeringslystne drømmere nybygde hus, grønne hager, og – dette var det minneverdige – lifestyle included. Slike fagre løfter etterlater ikke mye spillerom for satirikeren.

Marit Eikemos nye roman Alt inkludert, som fortsetter tråden av maskinspråkaktige titler fra Arbeid pågår (2009) og Samtale ventar (2011), kaster sin heltinne Agnes og hennes lille datter inn i en mer urban variant av det lovede, amerikanske landskapet. Det satiriske spillerommet har Eikemo som vanlig funnet, og vår nyinnflyttede heltinnes kamp for å fylle sin tomme leilighet – i et hybelhus uglesett av villanaboene – med billige møbler fra Finn utspiller seg i nærmest farseaktige omgivelser, hvor den ene selvopptatte spissborgeren etter den andre dukker opp, alltid på sammenbruddets rand, manisk opptatt av å holde fasaden til tross for alkoholiske, nevrotiske og seksuelle begjær.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse