00:06 - 11. september 2015

Krisens utspring

Fredsforhandlinger kan tvinge seg frem i Syria, men flyktningenes hjemland vil være utrygt i mange år.

Kampsone: Damaskus-forstaden Douma er siden midten av august blitt utsatt for intens bombing fra regjeringssiden. Her forsøker en guttunge å søke ly for et angrep. «Hovedansvaret for å beskytte befolkningen ligger hos syriske myndigheter», fastslo FNs sikkerhetsråd 17. august. Foto: Bassam Khabieh/REUTERS/ NTB scanpix

Det er på tide å finne en løsning. Hvis ikke, vil det ikke bli noen syrere igjen», sa Staffan de Mistura, FNs spesialutsending til Syria, i Brussel mandag. Han rettet kraftig kritikk mot verdens toppledere, som ikke har greid å sette til side uoverensstemmelser for å få Syrias parter til forhandlingsbordet. På den måten støtter verdensmaktene en militær løsning på en konflikt som til nå har tatt 250 000 menneskeliv, sa de Mistura, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det pågår et intenst diplomati for å finne veier ut av henge­myren. Hovedaktørene er svensk-italienske de Mistura, samt utenriksministrene fra USA, Russland og Iran, John Kerry, Sergej Lavrov og Mohammad Javad Zarif. De tre siste ble godt kjent da de forhandlet om Irans atomprogram, og avtalen de undertegnet 14. juli er ett av få lysglimt i regionens mørke konflikt­labyrint.

 

Annonse

Mer fra Portalen

ARGUMENTHva kan Euphoria fortelle oss om grunnleggende aspekter ved det å være menneske?

ARGUMENT: Kan en økonomisk teori fra 1870-tallet være løsningen?

I 2019 har det for noen blitt politisk korrekt å avvikle statusen til kunstnere med dokumentert eller antatt forkastelig livsførsel.

MONTAGES: Almodóvars parafraser av et liv: Smerte og ære.

TDNFDet er sosiale forskjeller i tilgangen til spesialisthelsetjenester i Norge.