Annonse
00:00 - 11. september 2015

Kastevinder i innspurten

Lokalpolitikk ble plutselig uviktig – for noen. I hvert fall for så mange at det kan komme politiske kastevinder.

Annonse

Valgkampinnspurten startet med utspill mot bosetting av Syria-flyktninger og blir avsluttet med Syria- og flyktningedebatt i mange versjoner og i alle kanaler. Bildene er så sterke og utfordringene så store at lokalpolitiske diskusjoner fortoner seg som veldig små.

Samtidig viser diskusjonen om bosetting av syriske kvoteflyktninger at det på minst ett område er en direkte sammenheng mellom det som skjer i den store verden og sammensetningen av norske kommunestyrer. Dessuten vil alle lokalpolitikere i disse dager minne om at små problemer også er problemer. Utfordringene i skolen, eldreomsorgen og kollektivtransporten er uforandret av verdenssituasjonen. Nettopp i en tid der demokratiske verdier i andre land er truet, er det viktig å bruke stemmeretten til å bestemme hvem som skal styre kommunene og fylkestingene i de fire kommende årene.

Kanskje kommer ekstra mange til å bruke stemmeretten i år – enten for å verdsette demokratiet, eller for å markere et verdisyn. SV og Fremskrittspartiet har i valgkampen blitt stadig tydeligere på at de er alternativet for den velger som mener det aller viktigste nå er å signalisere holdning til innvandring. Det har aldri skjedd før i en lokalvalgkamp at lederen og nestlederen i et parti har dratt utenlands på stemmefiske, men det gjorde Audun Lysbakken og Per Sandberg i år. SV-lederen dro til den greske øya Lesvos for å møte de desperate flyktningene, Frp-nestlederen dro til Libanon for å finne ut av hvordan man best kan hjelpe folk der de er.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse