00:00 - 18. september 2015

«Kan jeg drikke vin på en tur mor betaler?»

Etikeren svarer.

Min mor spanderer en tur til Italia for meg og mine søsken med ektefeller og barnebarn i anledningen hennes 70-årsdag. Far er død. I planleggingen av hva vi skal gjøre der nede, har det kommet frem at mor ønsker at det skal være en alkoholfri tur. Hun hadde ikke planlagt å si det, men da en av mine søsken spurte, så sa hun hva hun mente. Vi kommer fra et nokså tydelig kristent hjem – og mor fra et enda kristnere, alkoholfritt hjem – og mitt inntrykk er at alkohol er noe min mor ikke forholder seg helt til.

På spørsmål om hvorfor kommer hun med en generell type argument som for eksempel at alkohol har en negativ effekt for flere i samfunnet. Nå virker det som mine søsken tenker at det går greit å ha en alkoholfri ferie selv om de fleste egentlig ønsker å ta seg et glass vin og normalt drikker jevnlig. Selv synes jeg det er litt dumt å avstå fra å drikke for det som virker som et uavklart forhold til alkohol fra min mors side, spesielt siden vi skal ned i vin-land.

Samtidig så er det jo ikke en så stor sak om en ikke kan ta seg et glass med vin i løpet av en uke, og mor betaler jo og for gildet. Som jeg har tenkt så kan jeg ta meg et glass med vin på kveldene når hun har lagt seg uten å gjøre noen videre sak ut av det. Hva tenker etikeren? Denne løsningen føles litt som å snike meg til noe – og det er lenge siden jeg var under 18 år – men det er allikevel gjerne en grei måte å gjøre det på?

Annonse