00:00 - 11. september 2015

KAFFESJOKKET i Morgenbladet

En regntung torsdagsmorgen sto desksjefen på Morgenbladets kjøkken, klar til å brygge seg en kopp med aeropresskaffe, denne geniale, lille enkoppsbryggeren som han elsket så høyt. Som vanlig hadde han satt filteret i filterholderen, skrudd det på bryggeren, satt bryggeren oppå koppen, fylt på med to, nei tre, skjeer kaffe…

– Vent! Hva er det du gjør?

Journalistjyplingen, som hadde stått og ventet på tur, stirret på koppen med et vantro blikk.

– Setter du bryggeren sånn oppå koppen? Det er feil! Du skal putte stempelet inn i bryggeren og deretter ha kaffe i bryggeren. 18 gram, helst. Vet du ikke det? Så heller du vann til 2-tallet, rører rundt med rørepinnen sånn at kaffen fuktes. Da kommer AROMAEN ut, nemlig. Deretter fyller du vann helt opp og setter på filteret, venter i tre minutter og SÅ snur du bryggeren rundt og plasserer den på toppen av koppen før du trykker stempelet forsiktig ned.

Desksjefen ignorerte jyplingen, fylte bryggeren med vann fra vannkokeren som han pleide.

– Ikke kokende, herregud! Vannet skal holde 85,3 grader!

Han var irritert nå, rørte fort rundt med rørepinnen én eneste gang, presset stempelet altfor fort ned. Den velkjente behagelige hvislelyden ble til en kraftig hveselyd, som om selve kaffen var et olmt dyr, klar til angrep.

– Jeg sa forsiktig! Djiiiz, rører ikke skikkelig heller. Røringen har jo alt å si, mumlet hun foraktfullt til en kollega.

Desksjefen dro til seg koppen, strakk seg etter vannkokeren. Da han fylte på med varmt vann, fnyste jyplingen.

– Jaså, så du er av den skolen.

Han tok koppen sin og gikk.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse