00:00 - 04. september 2015

Jakten på rampelyset

Alle triks i Ludo er brukt for å få Atle Berges prosjekt presentert for verden.

Atle Berge har slitt med å få oppmerksomhet rundt sitt forfatterskap. Så for å få mer oppmerksomhet, hevder pressemeldingen, har han nå skrevet romanen Superpularen, som består av «det alle vil ha: Sex, mord og cliffhangers».

– Og ganske riktig, Atle Berge, for her er Morgenbladet på tråden til deg.

– He-he, ja. Jeg har aldri hørt fra Morgenbladet før, så da må jeg jo si det har virket.

– Men seriøst: Er tittelen mis­visende?

– Kanskje. Den som håper på en Pornopung, vil bli skuffet.

– Hvordan kom du på dette stuntet?

– Tja. Jeg har en mastergrad i journalistikk, så jeg vet vel litt om hvordan det tenkes i mediene.

– Men du er også forfatter og bibliotekar?

– Ja, men jeg holder rollene adskilt. Det er ikke slik at jeg prøver å lure barn til å låne veldig avansert og flerstemmig litteratur. Poenget må være å få dem inn i litteraturen.

– Hvordan vil du karakterisere dine egne bøker?

– Når det gjelder det siste prosjektet, var det jo det å bruke kommersielle teknikker, skrive en kriminalroman med mye sex. Men så utviklet det seg et metaperspektiv. Saken er at det er fryktelig kjedelig å skrive kriminalstoff. Det aller kjedeligste å skrive om var mordet og oppklaringen.

– Men det å skrive om en taxisjåfør som skriver om den skrivende, det var morsommere?

– Ja. Her handlet det også om hviskeleken, altså hvordan en mening blir forandret fra mottaker til mottaker.

La oss oppsummere: Innerst i plottet er forfatteren og hans bok, altså et metaperspektiv. Dette blir doblet ved at en taxisjåfør skriver om romanen i romanen, litt kinesisk eske der, så blir det en krim i og med drapet på forfatteren og en thriller i og med at taxisjåføren blir mistenkt …

– Planla du å gå slik fra romanform til romanform på forhånd?

– Nei, dessverre, får jeg si. Det ble bare sånn. Men jeg skulle gjerne ha svart ja. Det var mer slik at jeg planla en bok om et mord og en oppklaring, men så ble jeg mer og mer interessert i det som hender før mordet, ikke minst taxisjåførens prosjekt om å notere ned folks historier. For det er faktisk det større prosjektet mitt: Å få frem andre og nye stemmer, og skape dem skjønnlitterært. Jeg vil utforske forskjellige perspektiver på verden. Og da blir også Superpularen en del av prosjektet mitt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Gjermund Forfang Rongved viser hvor lett det blir for president Joe Biden å kjøre Norge forlengs og baklengs dit han vil ha oss.»