Annonse
00:00 - 18. september 2015

I etterpåklokskapens lys

Forfatter Jonathan Littell reiste til Syria for å rapportere om revolusjonen. Notatene hans er blitt en påminnelse om hva som kunne ha vært.

I skuddlinjen: Jonathan Littell på jobb i Homs-nabolaget Baba Amir, februar 2012. Få dager etter ble nabolaget angrepet av den syriske hæren og nærmest gruslagt. Foto: Mani.
Annonse

Det fantes et Syria før dagens borgerkrig og flyktningkrise, før Den islamske statens (IS) inntog og syrernes massive flukt, et Syria hvor president Bashar al-Assad fortsatt var hovedfienden, og hvor håpet om et fritt, demokratisk land om ikke blomstret, så i hvert fall levde. Dette håpet skildrer forfatter Jonathan Littell i boken Syrian Notebooks.

– Vi ser revolusjonens muligheter, hva den kunne ha blitt, hvis vi bare hadde brydd oss. Boken blir en lesning i etterpåklokskapens lys, sier han på telefon fra hjembyen Barcelona.

Littell er en usedvanlig mediesky forfatter, lite glad i intervjuer, men gjør et unntak for Morgenbladet. Her til lands er han best kjent som mannen bak mursteinen av en debutroman Les bienveillantes, De velvillige, som ble årets litterære snakkis da den utkom på fransk i 2006. Boken, som skildrer Tyskland, holocaust og andre verdenskrig gjennom minnene til en fiktiv SS-løytnant, stakk av med to av Frankrikes viktigste litterære priser. Littell ble sammenliknet med klassikerforfattere som Flaubert, Stendhal og Celine. Men amerikaneren – som har fransk statsborgerskap og skriver på fransk – har også lang fartstid som journalist. I tre januaruker i 2012 rapporterte han til den franske avisen Le Monde fra den historiske byen Homs, midt i hjertet av den syriske revolusjonen, rett før både byen og revolusjonen ble brutalt knust av Assads regime. Disse notatene utgjør boken Syrian Notebooks, som først nå foreligger i engelsk oversettelse, to år etter at den utkom på fransk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse