Annonse
00:00 - 18. september 2015

Hva om vi brant all oljen?

Foto: Getty Images
Annonse

Hva skjer hvis vi brenner opp absolutt alt som finnes av olje, gass, kull og andre fossile energikilder? Elisabeth Kolbert i The New Yorker har funnet svaret i en fersk artikkel i tidsskriftet Science Advances: Det dreier seg om ti tusen millarder tonn karbon, og etter et slikt utslipp vil kloden bade i damp i årtusener. De alpine isbreene ville være smeltet, Grønlandsisen en saga blott, Antarktis nesten sunket i havet. Temperaturen vil være dramatisk høyere enn i dag, selv etter ti tusen år. Urealistisk? Jo, men Kolbert peker på at hvis vi fortsetter i samme hastighet som i dag, vil de fossile energikildene være brukt opp fortere enn romerrikets vekst og fall. Hvis tidligere sivilasjoner hadde gjort som oss, ville ikke verden som vi kjenner den eksistert.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse