Annonse

Annonse

00:00 - 25. september 2015

Feil form

Karl Ove Knausgård ser hardt og lenge på tingene, men for lite på seg selv i sin siste bok.

Korttekster: Karl Ove Knausgård skriver om det selvsagte, om tingene og fenomenene som omgir oss i hverdagen. Foto: André Løyning

Karl Ove Knausgård har alltid, i hvert fall siden han fant sitt egentlige jeg i Min kamp 1, vært betydelig større enn summen av sine avsnitt. Essayene i Sjelens Amerika bekreftet at det som hos andre forfattere ville bli kalt ujevnheter eller svakheter, er en dyd hos Knausgård, ja at hans geni nettopp består i evnen til å gi litterært uttrykk for hele mennesket, til å skrive sitt liv fra banalitetens flateste kjøkkengulv opp til de lengsler og aspirasjoner som utgjør et menneskes høyeste skylag – og ned igjen i brødsmuler og skitt. Tilsynelatende uten at den skrivende og handlende har latt seg forandre noe særlig av tankefluktene, av de intellektuelle anstrengelsene han har lidd på veien opp, antagelig fordi en også er en del av hverdagen, av det å være et hvilket som helst menneske.

 

Hverdagslig geni. Ja, for det er noe hverdagslig, nesten studentikost, også over filosoferingen til Knausgård. Hvem vil vel slå opp under overskriften «Krig» i hans nyeste bok, Om høsten, for å lære noe om krigens vesen?

Et hverdagslig geni høres unektelig ut som en selvmotsigelse, likevel vil jeg holde fast ved at Knausgård er genial, og det henger uløselig sammen med hans produktivitet og benyttelse av det store lerretet som kan romme all hans energi, åpne for temposkift og perspektivforandringer mellom det nærsynte og det forsøksvis allmenne og en gradvis fordypning, ad omveier, i både det representative selvet og det som ellers måtte være emnet. I Sjelens Amerika var essayene lange og bevegelige nok til å gi en lignende opplevelse som Min kamp, dog i mindre skala. I Om høsten har avkortingen gått for vidt. Boken føles som haiku av Homer, altså som en begavelse gått til spille i feil form.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse