00:00 - 18. september 2015

Europas sjel

Europeiske ledere har fått god kriseerfaring de siste årene, men flyktningspørsmålet kan ikke utsettes fra møte til møte på samme måte som problemene i eurosonen.

Ny grensepolitikk: Ungarn har stengt grensen mot Serbia og kan fra neste uke sette inn hæren mot flyktninger som forsøker å komme inn i landet. Onsdag ble flyktninger møtt av opprørspoliti i grensebyen Roszke. Foto: Marko Djurica /Reuters/NTB Scanpix

Mandag ettermiddag, en times tid etter at europeiske justis- og innenriksministre begynte møtet som skulle få på plass et felleseuropeisk svar på flyktning­utfordringene, stengte Ungarn grensen mot Serbia. Der togskinnene så langt har sørget for en åpning i den nye grensemuren ungarske myndigheter har reist på rekordtid, ble en godsvogn omspunnet med piggtråd rullet på plass. Dagen etter ble statsminister Viktor Orbáns nye innvandringspolitiske doktrine iverksatt.

En ny lov har gitt myndighetene anledning til å erklære en innvandrings-unntakstilstand. Menneskene som har kommet seg inn i Ungarn via den såkalte Vest-Balkan-ruten, blir fengslet, ettersom den nye loven fastslår at det er en forbrytelse å krysse grensen uten tillatelse. De vil få anledning til å søke asyl i Ungarn – men ikke hvis de har kommet via Serbia, som regnes som et trygt land. Ettersom alle kommer via Serbia, vil alle få avslag og bli utvist. Fra og med tirsdag i neste uke, når en annen lov etter planen blir vedtatt, kan hæren settes inn i kampen mot flyktningene, med tillatelse til å skyte med skarpt hvis soldatene føler seg truet. En ny mur, denne gangen mot grensen til EU-landet Romania, er i ferd med å bli reist.

Princeton-professoren Kim Lane Scheppele, som i en årrekke har kritisert Viktor Orbans grep om makten, mener Ungarn nå kvalifiserer til betegnelsen «Orbans politistat». (At Orban følte behov for å understreke at politiet skal «behandle flyktningene som medmennesker», gjorde ikke saken så mye bedre.) Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er «bekymret». FNs høykommisær for flyktninger mener tiltakene kan være i strid med Genèvekonvensjonen.

Annonse