Annonse
00:00 - 18. september 2015

En ombestemt herre

Lars Saabye Christensens karikaturer flørter med tragedien, men trives best i komedien.

Foto: Magnus Stivi
Annonse

I begynnelsen av Lars Saabye Christensens roman Magnet står den unge litteraturstudenten Jokum Jokumsen foran postkassen til Institutt for Litteraturvitenskap med en oppgave om Kafkas Prosessen. Konvolutten er mer åpen enn lukket, for lim virker som kjent bare én gang, og Jokum er «et ombestemt menneske». Omsider får han lagt konvolutten i postkassa, men han angrer i det samme: «Både komedie og tragedie! Kunne han ikke bestemme seg?»

Morgenen etter at Jokum har levert oppgaven, våkner han og ser at to fremmede, dresskledde menn er kommet inn på hybelen hans på Sogn studentby. De forhører ham blant annet om noen Munch-malerier som har forsvunnet fra studentbyens pub, uten at det er klart om de er fra politiet, studentsamskipnaden, eller om de bare er forfatterens utsendinger. Sikkert er det at de er kafkaske voktere, som har skrittet ut av Prosesssen, og at de har lite i en realistisk roman å gjøre. Scenen bidrar til å etablere et metafiktivt plan, hvor spørsmål om tragedie vs. komedie, ærlig realisme vs. kunstnerisk tilvirkning får utfolde seg.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse