Annonse
00:00 - 04. september 2015

Å drive med Gud

Det kristne verdensbildet fikk hard medfart blant oss – barn av den politiske radikaliseringens tiår, skriver Grete Brochmann.

Annonse

Som født inn i en erklært ikke-religiøs familie hadde jeg ikke hørt om Jesus før jeg begynte på skolen. Etter skolestart ble dette ettertrykkelig endret. Flanellografen – 1960-tallets Powerpoint – viste veien inn: hyrdene på marken, Gosen, Eufrat og Tigris og mannen med glorien – alt levendegjort av «frøken», som vedkommende underlig nok ble kalt. Sammen med vakker salmesang og vennlige formaninger om å være «gode» kastet læren et mildt lys over skolehverdagen. Det holdt nesten til ungdomsopprøret tok over på 1970 tallet.

Det kristne verdensbildet fikk hard medfart blant oss – barn av den politiske radikaliseringens tiår, da kvinnefrigjøring og tradisjonskritikk – inkludert oppgjør med undertrykkende religiøse føringer fra kristen-Norge – formet en ny generasjon. Krav om likestilling mellom kvinner og menn var kanskje mer enn noe det som preget den nye tid, og kompromissviljen strakk seg ikke særlig langt hos oss som var unge kvinner og på vei inn i samfunnsmaskineriet. «Kjønnets møte med det moderne» (som en bok het for noen år siden) ga ikke mye rom for religion.

Så kom den nye innvandringen, og de samme radikale gruppene gikk i bresjen for utstrakt toleranse for annerledes tenkende fra andre kultur-tradisjoner. Andre standarder skulle med ett gjelde, rett som vi trodde at patriarkatet var ved å få nådestøtet, og det vi betraktet som religiøse irrasjonaliteter var på vei ut. For mange ble dette en mental spagat, og den ellers så gjennom-analyserte samfunnsformasjonen fikk noen sorte hull.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse