00:00 - 04. september 2015

«Dere må bevege dere i skyggene»

Dette er historien til Jihan og Ahmad, et syrisk ektepar som har reist med barna sine fra Kos til Sverige. Vi fikk følge dem på hele ferden. En måned, åtte grenser, ni land, 4000 kilometer på flukt fra krigen.

Kos, 21. juni 2015: De kom med en av de mange overfylte båtene fra Tyrkia. Ahmad (nummer fem fra venstre) og hans kone Jinan satte føttene på den greske øya Kos sammen med barna César (1) og Maya (5) og niesen Sidra (11). Foto: Olivier Jobard

Blålysene blinker, lydløst. Det er midnatt i landsbyen Evzoni i Nord-Hellas, og politiet har samlet rundt 200 migranter: «I kveld skal dere krysse grensen. Kom!» Ahmad er irritert. Ingenting går som planlagt. I stedet for å sove på det lurvete hotellrommet, befinner han seg plutselig på et jorde omgitt av greske aktivister som med bistand fra politiet vil hjelpe dem å ta seg ulovlig inn i Makedonia.

– Jeg trenger ingen overraskelser, jeg trenger å kunne planlegge ruten godt, mumler Ahmad. Den godmodige fremtoningen hans skjuler staheten. Han kommer fra en velstående familie av palestinske handelsfolk som lever i eksil i Syria, og har i en alder av 32 valgt å flykte for å unnslippe militærtjenesten i Bashar al-Assads hær. Da storesøsteren fikk vite at han skulle reise, sammen med kona Jihan og barna deres, César på halvannet år og Maya på fem, overlot hun sin egen datter, elleve år gamle Sidra, til ham.

I mørket tar en aktivist ordet:

Annonse