Annonse
00:00 - 18. september 2015

De villige våghalsene

Badeland, asylsøkere og skip i opplag. Mens resten av Sørlandet sliter, er Lyngdal en by i vekst.

Lun stemning: I bakgården til Paulsens Hotell trosser tilreisende og lokale regnværet for å høre den danske sangerinnen Diva Fossing holde en fire timer lang konsert, kun med karaokemaskinen til hjelp.
Annonse

Oslo er full, sies det. Vi har ikke plass til å bygge mer. Mens lokalpolitikere krangler om utvidelse av Marka-grensen og boligprisene presses stadig oppover, skjer det sakte, men sikkert, en annen type urbanisering av landet. Den skjer på steder som Lyngdal.

Den lille byen i Vest-Agder ligger klemt inne blant fjord og hei, mellom kysten Lindesnes – Åna-Sira og bakland i dalstrøka innafor. Den har Farsund i vest, Kvinesdal og Hægebostad i nord og Audnedal og Lindesnes i øst. Lyngdal har ku i kommunevåpenet, gjødslede jorder, sauer, kirker, bedehus – og Kjell Elvis.

Sentral er byen ikke: Det er halvannen time med bil til nærmeste flyplass, en halvtime til Sørlandsbanen, to og en halv til Stavanger og en drøy time til nærmeste «storby», Kristiansand. For ti år siden var Lyngdal et veikryss med en kro og en kolonial. Lyngdal var et sted du reiste fra.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse