Annonse
00:00 - 04. september 2015

Da Johannessen kokte klenodiene

Nå er det arkitektenes tur til å prøve å sno seg rundt problemet som ble skapt da preparant Paul Johannessen kokte Osebergfunnet.

Puslespill: Paul Johannessen med de ferdigpreparerte delene av en av sledene. Kanskje er det Schetelig-sleden, som var i 1076 biter da den ble hentet opp av graven. ⇥Foto: Kulturhistorisk Museum
Annonse

Det var fyr under kobberkjelen i Oldsakssamlingen dag og natt i et halvt år fra 1907, da bevaringsmetoden først var funnet. Inntil da var treverk fra Osebergfunnet forsøkt behandlet med glyserin, men ble da «flytende som i en klæbrig suppe». Koking med parafin ble forsøkt, men treverket krympet og bitene ble umulig å lime sammen. Så forsøkte man å koke treet i sukker, men metoden hadde den vesentlige feil «at træet svinder i selve kokningen».

Likevel hylles preparant Paul Johannessen som ingen annen i den offisielle dokumentasjonen av Osebergfunnet, utgitt av Den norske stat i 1917. Sammen med professor Gustafson, som hadde ledet utgravningen, tok han nemlig i bruk metoden som akkurat var benyttet til bevaring av vasstrukkent tre fra de danske myrene. Dette var koking med alunsalt, men Johannessen kom til at man måtte ha en mye sterkere oppløsning enn den danskene brukte, ja, så sterk som kjemisk mulig. Og han fant at «jo længere kokning, des bedre resultater». Småting, som treøser, ble kokt i fem timer, men «de store saker» var det heldigst å koke i 26 timer. Dommen over dette i 1917 var at resultatet ble «fortrinlig og vil visst nok ikke endres ved fremtidig konserveringsarbeide.»

Støv i kjernen. Den brave preparant Paul Johannessen slapp heldigvis å oppleve at resultatet av metoden skulle gi hodepine og nakkeplager for statsråder, museumsdirektører, konservatorer og arkeologer og føre til uvennskap og skuling innenfor og mellom hele fagmiljøer. Dette skjedde først etter at Åse Kleveland som kulturminister i 1995 lanserte den store museumsrokeringen, en kabal som ennå ikke helt er lagt, og nok ikke helt lar seg legge, men som inkluderte flytting av vikingskipene fra Bygdøy og over fjorden til et samlet historisk museum i Gamlebyen i Oslo.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse