Annonse
00:40 - 25. september 2015

Blokkene faller

Arbeiderpartiet vil samle, SV er livredd for å bli knust, og Høyres venner blir stadig mer kravstore, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Valgnatten var det Miljøpartiet De Grønnes nye vippeposisjon i kommuner og fylker det ble snakket om. Nå, etter snaue to intense uker med lokale maktkamper og nasjonale utspill, kan man se hvordan kommune- og fylkestingsvalget i 2015 legger et viktig, og delvis nytt, grunnlag for den kommende kampen om regjeringsmakt.

Først noen forbehold: Maktkampene i Oslo og Bergen pågår fortsatt, og det kan komme overraskelser av nasjonal betydning. Dessuten er kommune-Norge så mangfoldig at det kan argumenteres for at det er umulig å lese noe som helst ut av 428 ordførerkamper. Noen steder har du gjenkjennelige samarbeidsmønstre, andre steder oppstår det allianser der Rødt eller Frp nærmest inntar rollen som sentrumsparti. Samtidig vil jeg hevde at de mange lokale særvariantene nuller hverandre ut, og at det er mulig å se nasjonale utviklingstrekk i alt det lokale.

Blant annet kan det ikke være tvil om at Arbeiderpartiet i høst fremstår som mer inviterende enn noen gang før. I de største byene forsøker de å få flest mulig partier med i sin allianse, selv om de strengt tatt ikke trenger det for å få flertall. Også i flere av de små kommunene der de har flere enn halvparten av kommunestyrerepresentantene, gjøres det forsøk på å ta andre partier med i ansvarlige posisjoner.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse