Annonse
00:00 - 11. september 2015

Bibliofrekk

Det bibliotekene trenger, er en skikkelig heit instagramkonto.

Annonse

Under NRKs valgdebatt i Bodø 28. august argumenterte kulturminister Thorhild Widvey for å utvikle bibliotekene som debatt- og litteraturhus: Bibliotekene skal by på gode leseopplevelser, ja visst, men også filmvisninger og «mulighet til å spille dataspill». For at et bibliotek skal kunne overleve, må det være et sted med mer enn bøker.

Nasjonalbibliotekets pressemelding, sendt ut mandag denne uken, viser at det gode gamle Biblioteket ikke har gått helt i hi: Vi bruker fortsatt lånekortet. 23,2 millioner bøker og «andre medier» ble lånt ut i fjor, det er en nedgang på 2,4 prosent fra 2013, men nedgangen skyldes utlånet av dvd-er og cd-er. Utlånet av skjønnlitteratur for barn økte derimot med 1,6 prosent, mens utlånet av bøker for voksne gikk noe ned. Tilsynelatende: Fjoråret var nemlig første år e-bøker ble gjort tilgjengelig for utlån. Rundt 250 000 nedlastinger av e-bøker, i hovedsak for voksne, betyr at formidlingen av skjønnlitteratur økte også i dét sjiktet.

Men ekte vare er som kjent best. For å få enda flere voksne til å låne bøker, hva med en norsk variant av den populære instagramkontoen «Hot dudes reading»? Der bildene på førstnevnte viser hunks på subwayen i New York, fordypet i Dostojevskij og Kafka, bør de norske bildene nødvendigvis tas på biblioteker rundt om i landet og vise kjendiser caught in action: Bjørnar Moxnes, lett påkledd og dypt oppslukt av Ayn Rands Kildens utspring? Karl Ove Knausgård med sin karakteristisk brydde mine, overlent over Ebba Witt-Brattströms nyeste essaysamling? Aslak Nore som stryker seg varlig i skjegget og blar om i en førsteutgave av The Game? «Landslagsvikingen» Jo Inge Berget i dyp konsentrasjon over Lundekvam-biografien? Joachim Trier som tørker svetten nonchalant etter å ha rotet seg febrilsk gjennom Roland Barthes’ samlede? Ari Behn, bakoverlent i stolen mens han snuser på Move Like Jagger – en håndbok i scenetekke? Henrik Langeland med Marquis de Sade i den ene hånden og en rød penn i den andre? Aune Sand med 50 Shades i kopimaskinen? «Kjekkaser til utlån» – snart på et bibliotek nær deg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.