00:00 - 18. september 2015

Aslak Bonde kommentar

Ekspertenes fortolkning av valget er én ting. Det som betyr noe, er partienes forståelse av hva som skjedde, skriver Aslak Bonde.

Illustrasjon Marivn Hallerkaer www.marvin.no

Fremskrittspartiet tapte på å spille innvandringskortet, fastslår et nesten samstemt kommentar- og ekspertkorps – etter at partiet gikk ned til 9,5 prosents oppslutning. Innad i Frp er analysene mer nyanserte – hos enkelte også motsatte: Fremskrittspartiet gikk opp på målingene da Siv Jensen startet valgkampen med å argumentere beinhardt mot Syria-avtalen. Man hadde bare uflaks ved at valget kom i den korte perioden der hele befolkningen var sterkt følelsesmessig berørt av Aylan-bildet. Hadde valget kommet én måned senere, ville Frp ha gjort det vesentlig bedre, fordi problemene med å ta imot flyktningene da kommer til å være mer synlige.

Om det er riktig eller ikke, er interessant for akademikere og synsere, men ikke så viktig for den som vil si noe om utviklingen av norsk politikk. Det avgjørende for Fremskrittspartiets veivalg i ukene og månedene fremover er hvilken virkelighetsforståelse partiet velger. Hvis flertallet mener at innvandringsretorikken grunnleggende sett var riktig, kommer landsstyret den 24. og 25. oktober til å bestemme en kurs som vil ende med at partiet melder seg helt eller delvis ut av regjeringen. Hvis flertallet kommer til at aggressiv innvandringsretorikk skremmer bort for mange velgere, vil partiet antageligvis satse enda hardere på å bli oppfattet som et seriøst regjeringsparti.

 

Annonse