00:00 - 18. september 2015

Appell fra avisene

Forrige uke kunne millioner av europeere lese samme appell på trykk. Her er noen av reaksjonene.

Appellen

  • Mange av Europas største og mest anerkjente aviser trykket en felles appell torsdag og fredag forrige uke.
  • Blant dem er tyske Die Zeit, engelske The Independent, italienske La Repubblika, spanske El País, franske Libération, greske Kathimerini, danske Information, svenske Aftonbladet, ungarske Népszabadság, polske Gazeta og slovakiske Denník N.

Den 3. september tok Morgenbladet et initiativ overfor europeiske aviskolleger: Kunne flere gå sammen i et felles opprop til EUs ministre om å finne konkrete løsninger på flyktningkrisen? I løpet av èn uke hadde 12 andre ledende europeiske aviser sluttet seg til – fra tyske Die Zeit med to millioner lesere til sentraleuropeiske aviser som Népszabadság i Ungarn og Gazeta Wyborcza i Polen.

Slik kunne millioner av europeere, torsdag og fredag forrige uke, lese samme appell på sine respektive språk: Vi oppfordret politikerne til å å finne en mer rettferdig fordeling av flyktninger mellom EU-landene, til å sette Dublin-avtalen til side og til å opprette trygge «søkestasjoner» utenfor Europa slik at flyktninger ikke må risikere livet for å komme hit.

Får slike appeller noen konsekvenser overhodet? EUs justisministre møtte hverandre i Brussel mandag denne uken, og møtet er allerede omtalt som en fiasko. Beslutninger om å fordele 160 000 flyktninger ble utsatt til et nytt møte i oktober (se egen sak side 12).

I Italia rykket statsminister Matteo Renzi ut med et svar til appellen i La Repubblica, Italias innflytelsesrike dagsavis. Han ga støtte til punktet om å gå videre fra Dublin-avtalen: «Vi må overvinne den nasjonale egoismens logikk». I Norge svarer statsminister Erna Solberg i Morgenbladet denne uken.

Avisappellen ble ellers slått stort opp i nyhetsbildet, på radio, tv og i aviser, i en lang rekke europeiske land. The Guardian trykket appellen som leserbrev (fra England deltok The Independent). Men appellen ble også fanget opp langt utenfor Europas grenser: Vi har funnet presseoppslag i blant annet Russland, Argentina, Mexico, Brasil, Costa Rica og Albania.

Formannskapslandet Luxembourg kunngjorde sent tirsdag at et nytt møte mellom EUs innenriksministere skal holdes 22. september. Tysklands forbundskansler Angela Merkel har i tillegg bedt om et nytt krisetoppmøte om flyktninger.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse