Annonse
00:00 - 18. september 2015

Alltid beredt – til hva?

Når den norske speiderbevegelsen hevder at organisasjonen var motstander av nazismen, er det basert på ønsketenkning, skriver Espen Schaanning.

Annonse

Flere av dem som deltok i tungtvannsaksjonen på Rjukan, sist aktualisert i tv-serien Kampen om tungtvannet, var tidligere speidere. I den norske historieskrivningen om speiderbevegelsen blir det da også hevdet at speidere flest var anti-nazister som aktivt tok del i motstandskampen. Da speiderbevegelsen ble forbudt i september 1941, var det ifølge generalsekretær i Norges speiderforbund, Jens Morsø og generalsekretær i KFUK-KFUM-speiderne, Heidi Furustøl fordi «speideren som organisasjon var motstandere av nazismen» (Dagbladet 3. februar).

Som jeg har forsøkt å vise i min nye bok Barneridderne, er jeg redd dette er basert på ønsketenkning. Norsk Speidergutt-Forbund (NSF) tok aldri på noe tidspunkt avstand fra nazismen. Speiderbevegelsen skulle tvert om være apolitisk og derfor gi plass til alle politiske overbevisninger, også fascistiske. For eksempel kunne Klemens Dahlseide på en og samme tid være troppsfører i speiderbevegelsen i Horten og leder av Nasjonal Samlings Ungdomsfylking (NSUF) i Borre (senere ble han leder for Presse- og Propagandaavdelingen i Ungdomsførerens stab). Hverken han selv eller ledelsen i NSF synes å ha sett noe problematisk i dette.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er større enn som så, og heller ikke særnorsk.»
«At klassiske kunstnere selger så godt er mer en myte enn en realitet.»