Annonse
00:05 - 21. august 2015

Til ungdommen

Hvorfor eksploderer ikke Europa i et nytt ungdomsopprør?

Malta: Ian (24) hjemme i Tal-Ibragg: «Hvis jeg skulle bekymre meg for fremtiden, ville jeg bekymret meg for å dø alene, ikke fordi ekteskap er en del av konvensjonen, bare det å dø alene i seg selv. Dét og å ikke trives i jobben.» Bildene er hentet fra prosjektet Sea Change, en fotodokumentar om unge i Europa. Foto: Joanna Demarco/Sea Change
Annonse

Det er noe litt bedagelig og velstående over det å etterlyse et ungdomsopprør. Jeg har sans for mye av det sosiolog Gunnar Aakvaag har skrevet om emnet de siste månedene, blant annet her i Morgenbladet: Når han kaller dagens noen-og-tyve-åringer den «streiteste og kjedeligste ungdomsgenerasjonen i Norge i moderne tid», er det friskt formulert, og han har rett i at det er lite synlig norsk opprørstrang om dagen. Det er likevel vanskelig å fri seg fra følelsen av at voksne som ber om ungdommelig opprør, står i en utfordrende retorisk situasjon.

En ting er at man gjerne overdriver effekten og verdien av tidligere tiders ungdomsopprør: I forrige uke deltok jeg i en paneldebatt på Munchmuseet i Oslo sammen med representanter for forskjellige tiår og opprørs-synspunkter. I invitasjonen var tre tidligere rebellgenerasjoner trukket frem som kontrast til dagens opprørsløshet: sekstiåtterne, pønkerne og miljøaktivistene. Jeg tilhørte såvidt kategori tre – miljøaktivist – på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Riktignok var jeg var opprørsk bare hvis man er veldig generøs med begrepet: Jo, jeg var med på to lenkeaksjoner. Den ene for å stanse et kjøpesenter på Bryn, og en veiutbygging ved Sjølyst (så vidt jeg husker). Brynsenteret ble, som mange av dere vil vite, bygget. Og det er mange veier ved Sjølyst. Selv havnet jeg ikke på glattcelle engang. Når sant skal sies, tilbragte jeg mer tid i den trivelige barskogvern-gruppen, der aksjonsformen var litt mer omstendelig: Vi målte avstanden mellom trær på Krokskogen for å dokumentere at enkelte områder var verneverdige som urskog. Det fremstår som et litt mosegrodd generasjonsopprør, særlig med tanke på hvor flott foreldrene mine syntes dette var, men turene var fine.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse