Annonse
00:00 - 14. august 2015

Teknisk feil i bushen

«War is all about obstacles, Mr. Tomm.»

Ny borgerkrig: Like utenfor Luanda møtte Tomm Kristiansen året etter denne bonden, som var en av de få mennene i området som ikke var drept eller sendt i krigen. Foto: Privat
Annonse

Året var 1993, jeg var utstasjonert i Harare og skulle til Sør-Sudan og provinshovedstaden Juba, hvor det pågikk harde kamper, forteller Tomm Kristiansen med velmodulert radiostemme. «Stemmen fra Afrika», er den blitt kalt, etter at Kristiansen i to perioder dekket det afrikanske kontinentet for NRK.

– Jahn Otto Johansen, som var utenriksredaktør på dette tidspunktet, trodde ikke det var verdt pengene, men jeg hadde fått en eksklusiv intervjuavtale med opprørsleder John Garang og insisterte på å dra. Under tvil fikk jeg grønt lys.

En pilot med erfaring som rekognoseringsflyver fra Vietnamkrigen fløy Kristiansen til Sør-Sudan. Det fantes ingen landingsstripe i den krigsherjede sørprovinsen, så piloten fløy lavt og fant en slette som så brukbar ut. «Jeg kommer og henter deg her neste torsdag klokken 15», sa han til avskjed. «Jeg venter en halvtime. Så drar jeg igjen.»

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse