Annonse
00:00 - 14. august 2015

Styringsslitasjen rammer alle

Valgforskerne viser at også populære politikere kan tape valg, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Den rødgrønne regjeringen var bedre likt i 2013 enn i 2009. Likevel tapte den valget. Valgforskerne, som denne uken la frem sine analyser av valget for to år siden, mener at det blant annet skyldes sviktende entusiasme. Velgerne var positive, men det var ikke lenger så viktig for dem at regjeringen fikk fortsette. Da de ble spurt, fant de også mye fortere frem til sakene de var misfornøyd med enn sakene der de syntes at Stoltenberg-regjeringen hadde gjort en god jobb.

Bernt Aardal, Johannes Bergh og de andre som er knyttet til det nasjonale valgforskningsprogrammet, er ikke spesielt overrasket over resultatet. Regjeringsslitasje er noe som rammer de fleste som er i posisjon i lengre tid – både her og i resten av Europa. I de siste femti år har det bare vært to stortingsvalg der regjeringspartiene har fått økt oppslutning. I fortolkningen av valget for to år siden er det imidlertid spesielt viktig å peke på slitasjen, fordi valgforskerne ikke finner noen andre tungtveiende grunner til at det ble regjeringsskifte. Velgerne i 2013 hadde omtrent akkurat de samme holdningene som i 2009. Den blå-blå regjeringen er ikke et resultat av at det er økende tilslutning i befolkningen til blå politikk. Det var heller ikke for to år siden noen tegn til at en ny miljøbølge er på vei, selv om Mdg kom inn på Stortinget for første gang.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse