Annonse
00:00 - 14. august 2015

Store, runde og nesten helt lydtette tanker

Tank med tanker? De er store, runde og nesten helt lydtette. På toppen finnes en sprekk som interessegrupper kaster penger ned igjennom. Denne er full av gass, og står på Isle of Man. Foto: Kevin Rothwell / Wikimedia
Annonse

Mange, inkludert tenketankene selv, liker å bruke ordet tankesmie. Dette er et misvisende ord som antyder at det smis nye tanker i Civita og Agenda, det gjør det selvsagt ikke. Selv liker jeg best ordet tenketank, fordi det visualiserer hva disse foretakene er.

For det er fysiske tanker det er snakk om. De er store, runde og nesten helt lydtette. På toppen finnes en sprekk som interessegrupper kaster penger ned igjennom. Denne sprekken brukes også for studier og anekdoter som passer til tankens innhold.

Hver tank har sin egen homogene rase av tankboere. Disse lager mer eller mindre fordekt propaganda, som de for eksempel kan kalle studier eller rapporter. Selv påstår de at de bedriver forskning, og kanskje tror de selv at det er en del av aktiviteten deres. Men tenketankene bedriver samfunnsforskning på samme måte som en muslimsk madrassa bedriver koranforskning.

På toppen finnes en sprekk som interessegrupper kaster penger ned igjennom.

Den dagen madrassaen kommer frem til at Gud ikke finnes, og at Muhammad ikke er hans profet, vil Agenda finne ut at markedsliberalismen er fremtidens løsning. Forskning er ikke en søken etter å bekrefte dogmer.

Av og til skjer en feil, og noen kaster en studie ned i feil tank. Det var det som skjedde da Thomas Pikettys studie forvillet seg ned i Civitatanken. Der passet den ikke inn. Jeg har ikke lest publikasjonene som ble gitt ut i den forbindelse, og jeg kommer heller ikke til å gjøre det, men jeg tør vedde på at de først og fremst består av bortforklaringer og angrep på studien.

I Agenda derimot, ble Pikettys studie tatt imot med takk. Der ble den et redskap for bruk i propagandaen.

I motsetning til Kristin Clemet er jeg ikke bekymret for at enkelte kan tro at tenketankene ikke er mer enn utspillsfabrikker, for det er de ikke. Tankboerne er helt sikkert flinke folk, og produktene deres er sikkert redelige på sitt vis, men det er også produktreklamer. En Gilde-reklame kan inneholde mange sannheter, men vi kan ikke basere vårt bilde av landbruket på dem. Med andre ord: Samfunnsforskning kommer fra uavhengige og forsøksvis objektive organisasjoner, blant annet høyskoler og universiteter.

Eivind Gaustad
Oslo

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
Jeg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.
Hvordan forholder Den norske Forfatterforening seg til Schiøtz’ gjentatte bruk av foreningens beklagelse?