Påfyll

Stemmebruk til frokost

Det er ikke bare frokosten som imponerer på Regency Cafe.

---

Regency Cafe

Art deco-kafé som åpnet i 1947.

Serverer typisk engelsk frokost.

Har vært uforandret siden åpningen og vært kulisse til både tv-serier og filmer.

Adresse: 17-19 Regency St, London SW1P 4BY

---

Køen slanger seg gjennom Regency Cafe i Pimlico i London og ut på fortauet. Her venter de tålmodig på en engelsk frokost som ikke bare er kjent for sin frodige smak og engelsk frokost på sitt aller beste. Folk stiller seg også i kø på Regency Cafe for å høre en stemme litt utenom det vanlige.

Stemme én. 95 prosent av gjestene er stamgjester, for det meste bygningsarbeidere, taxisjåfører, et og annet parlamentsmedlem og kontorrotter. De resterende fem prosentene er forvirrede turister. Fremdriften i køen er god, og så snart du er innenfor, hører du stemme én: «Set breakfast with sausage and hash browns». Du skvetter, strammer deg opp og følger med, fordi det er noe mandig og kraftfullt over utropet: det høres ut som en blanding av Pavarotti og en elefant. Elegant og lekkert, men høyt, skrikende og autoritært.

Forskremt. To japanske kvinner har akkurat gjort seg ferdig med bestillingen når køen lar oss gli halvveis frem til disken. De ser litt forskremt rundt i rommet før de strener bort til et ledig bord. De prøvesitter et par av de fastskrudde stolene før de slår seg nervøst ned og speider oppmerksomt mot disken. Hver gang stemmen slår gjennom lokalet, rykker det i dem begge. De ser fort og spørrende på hverandre før de synker sammen på stolene og venter til neste rett slynges ut i rommet med ord.

Ventetiden over, begge reiser seg resolutt og henter maten ved disken. De virker lettet, de smiler og ser forventningsfullt ned på den erketradisjonelle engelske maten: Det er stekt egg, bacon, tomatbønner, toast, pølser og engelsk chips. Store, fingertykke, sprøstekte chipsbiter, langt unna tynne french fries.

Regency serverer også lasagne, omeletter, salater, bakte poteter og alle tenkelige engelsk frokostvarianter. Hjemmelaget pai med mørt kjøtt, tomatsaus, tykk saus, erter.

Og så var det prisen. Du finner neppe engelsk frokost noe særlig billigere. Set breakfast med kaffe kostet 6,50 pund for et halvt år siden.

Stemme to. Men når du endelig er kommet frem til disken og er klar til å bestille, kommer den milde stemme nummer to: du kan ikke forstå at samme kvinne kan ha to så ulike toneleier. Stemmen tilhører Claudia Perotti, daglig leder og datter av den ene av eierne av Regency. Den milde, varme, blide og effektive Perotti, den rake motsetningen til den andre stemmen, den som får alle til å sprette opp i giv akt, i alle fall de som venter på mat. Noen ganger kan det gå feil, du tar maten til mannen foran deg i køen, men du gjør det i affekt og redsel.

I et intervju med The Telegraph fortalte Perotti at de er «en døende rase, en av de siste tradisjonelle kafeene i området».

Intervjuet ble gjort 2013, etter at Regency Cafe ble kåret til den femte beste restauranten i London av leserne på nettstedet Yelp.

Tottenham? Regency Cafe åpnet dørene i 1947 og har vært uforandret siden. Bortsett fra et par litt for store plakater av spillere på Tottenham Hotspur etter FA-cup triumfen i 1962, da de vant 3–1 over Burnley, er ikke interiøret forandret siden åpningen. Det er de samme keramikkflisene, de samme laminatbordene og plaststolene, godt skrudd fast i linoleumsgulvet – som for øvrig er reparert med gaffatape. Ingenting er fancy, og det er så langt unna det trendy at det er i ferd med å bli – nettopp – trendy. Kaféen har også vært kulisse i BBC-seriene Judge John Deed og Rescue Me og filmene Layer Cake og Brighton Rock.

Restaurantformel. Restauranten er populær, likevel litt for bortgjemt for de store turisthordene. Så hvorfor er det alltid et bord ledig selv om køen ender ute på gata? Her må skaperne ha brukt en ukjent restaurantformel, der forholdet mellom antall mennesker, antall sitteplasser, effektiviteten på kjøkkenet, effektiviteten til servicepersonalet, et ikke altfor tiltrekkende lokale og en autoritær stemme gjør logistikken perfekt. Du har ikke lyst, eller du tør ikke sitte lengre enn tiden du bruker på å spise maten og drikke kaffekoppen halvtom.

Ideologien til Regency er krystallklar: «Det som ikke er ødelagt, gjør vi ikke noe med», fortalte Perotti til The Telegraph.

Mer fra Påfyll