Annonse
00:00 - 14. august 2015

Snart får alle sykle til skolen

 Arbeidet for å frata skolene muligheten til å forby sykling til skolen nærmer seg mål.

Endelig: Barn i Norge får sykle til barnehagen, men mange steder er det forbudt å sykle til skolen. Nå ligger det an til at skolene mister muligheten til å forby skolesykling. Foto: Kathrin Ziegler/Getty Images
Annonse

Mandag 17. august møter Norges fem- og seksåringer til første skoledag. Mange av dem har syklet til barnehagen siden de var fire, men når skolen begynner, må flere la sykkelen stå hjemme. Grunnen er forskriften til Opplæringsloven § 12-1 a og d. Her står det at skolen er ansvarlig for tryggheten til elevene, noe som innebærer å minimere ulykkesrisikoen. For å gjøre dette, har skolene lov til å «regulere» elevenes sykkelbruk. Dette har innebåret at svært mange skoler forbyr barna å sykle til skolen frem til femte klasse.

Stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag Høyre, Linda Hofstad Helleland, har lenge arbeidet for å endre denne forskriften.

– Jeg ble klar over situasjonen da jeg fikk barn selv, som etter hvert skulle begynne på skolen. Mange foreldre syntes sykkelforbudet var uforståelig. Når du som mor eller far mener skoleveien er trygg, at trafikkbildet er så trygt at man er sikker på at det er forsvarlig, oppleves det som veldig uforståelig, sier Helleland.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse