00:00 - 28. august 2015

Slotnæs: Rovdyrkonflikten er emosjonell

Rovdyrkonflikten er drevet av økonomi. Men den er også emosjonell, skriver Marit K. Slotnæs.

Som småbarnsmor møter man to typer hundeeiere. Det er de avslappede, som forsikrer at deres hund er helt trygg og dessuten så snill og klok at det ikke er noen grunn til å følge spesielt med. Og så er det de som sier at hunden er helt trygg, men likevel holder seg i nærheten av barnet og hunden, som setter på båndet og tar hunden inn i et annet rom og lukker døren hvis de må gjøre noe annet. På spørsmål om de er usikre på hunden, svarer de benektende. Men hvis noe skulle skje, hvis et barn skulle bli bitt i ansiktet, eller bare bli fryktelig skremt, ville det være katastrofalt. Da ville de måtte avlive hunden, uansett forklaring. Hunden er, som kjent, menneskets beste venn. Temperaturen i debatten om hundens ville fetter, menneskets tradisjonelle fiende, er igjen ved kokepunktet.

Ulv har i sommer drept over femti sauer i Enebakk. Den spiste ikke sauene den drepte, men etterlot seg en blodig slagmark der noen av dyrene var så ille tilredt at de senere måtte avlives på stedet. De drepte sauene var innenfor et angivelig «rovdyrsikkert» gjerde da de ble angrepet – på innmark. Enebakk kommune oppfordret nylig skoler og barnehager til å avstå fra skogsturer til situasjonen var «mer avklart». Det kan ta sin tid. Fylkesmannen har avslått søknaden om fellingstillatelse fordi Østmarka ligger innenfor ulvesonen, som omfatter deler av Hedmark og Akershus, samt hele Østfold og Oslo. Avgjørelsen har satt sinnene i kok lokalt, men støttes av sentrale myndigheter.

Annonse