Annonse
00:01 - 21. august 2015

Norske sitater: Et mislykket forsøk

På starten av 1990-tallet forsøkte en liten gruppe journalister å ta et oppgjør med norsk presses omtrentlige siteringstradisjon. De lyktes nesten.

Det ble med forsøket: Dagspressen nr. 5 1994.
Annonse

I 1989 flyttet den unge amerikanske journalisten Nina Kay Berglund til Norge. Hun hadde tidligere jobbet i blant annet Oakland Tribune, USA Today og the Honolulu Advertiser. I Oslo ble hun redaksjonssjef for Trade Winds, en engelskspråklige shippingavis, eid av samme selskap som Dagens Næringsliv (DN). Avisen var et heseblesende oppstartsprosjekt, hvor det gikk fort for seg før deadline. En ettermiddag, rett før avisen gikk i trykken, kom en av journalistene springende til henne og sa han måtte få endre et sitat i en sak. En av kildene hadde sagt seg uenig i en formulering.

«Jeg sa: Hva i helvete! Viste du ham saken din?», forteller hun. «I USA er det oppsigelsesgrunn!».

I dag er Berglund redaktør for newsinenglish.no, et nettsted for norske nyheter på engelsk. I 1990 var hun vant til den amerikanske journalistiske tradisjonen, hvor sitater må være ordrette og det er «en kardinalsynd» å gi dem fra seg. I Norge kan journalister, med støtte i Vær Varsom-plakaten, sitere det antatte «meningsinnholdet» i en uttalelse, ikke de faktiske ordene som falt, så lenge de bruker en sitatstrek (–) i stedet for hermetegn. Frem til 1994 hadde også kilder en definert rett til å få lese sine egen uttalelser og trekke dem uten begrunnelse helt til avisen gikk i trykken.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse