00:00 - 28. august 2015

Min tanke er ganske fri

Når politikken blir et realityshow, kan tankesmiene fylle et tomrom. Men hva fyller de på med?

Tankesmedene: Kristin Clemet (til venstre), Cathrine Sandnes og Marte Gerhardsen leder tre av Norges viktigste tankesmier.

Norge, 2015. Kommunevalgkampen er en stusslig forestilling. Skal vi tro de dystreste beskrivelsene, er politikken redusert til en tabloid debattkonkurranse, en direktesendt, langdryg affære. Middelmådighet, minutt for minutt. Spørsmålet om hvilken politiker som har best dagsform er den eneste måten å vurdere velgernes alternativer på. Resten er administrasjon. Ørsmå uenigheter om hvor lang frist en kommune må få på å slå seg sammen med nabokommunen. Alt er kortsiktig taktikk og skral underholdning.

Alt? Nei, ikke helt. Noen ildsjeler snakker om de lange linjene i politikken. Om de store spørsmålene. Om de viktige forskjellene. De leder tre av Norges viktigste tankesmier, og de er her for å redde den politiske samtalen og de politiske partiene fra et langt, nitrist dødsleie ved å bygge bro mellom akademia og politikken.

Eller er de her egentlig for å undergrave demokratiet, som lobbyorganisasjoner for kapitalsterke krefter og marginale ideologiske grupperinger?

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»