Annonse
00:01 - 07. august 2015

Lyntog på skinner igjen

Den nye ekspressruten Stockholm-Oslo kan være oppvåkningen vi trenger, skriver Ulrik Eriksen.

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no
Annonse

Klokken 15.51, søndag 9 august: tog 639 ruller ut fra Stockholm Centralstation og setter i det samme i gang hjulene for en liten samferdselsrevolusjon. Fire og en halv time senere ankommer toget Oslo S, omtrent samtidig som de første flytogpassasjerene fra SAS’ ettermiddagsfly setter sine føtter på perrongen noen meter unna. Mens de togreisende har koblet av i romslige seter med dypgrønne värmländska skoger som visuelt bakteppe, har flypassasjerene vært igjennom ekskursjoner til og fra to lufthavner, innsjekking, og en privatsoneinvaderende sikkerhetskontroll. Til gjengjeld fikk de oppholde seg i Stockholm en liten time lenger, samt rastløst gløtte på Heinemanns bugnende sprithyller i påvente av bagasjen.

 

Statens Järnvägars (SJs) første avgang er utsolgt, men det gjenstår å se om flere tar til vettet og velger den nye og halvannen times nedkuttede ruten. Prisen på de tre daglige avgangene er på mellom 400 og 600 kroner hver vei. Til sammenligning finnes det det elleve daglige flyavganger, og nærmere 1,4 millioner årlige flypassasjerer på strekningen. Toget har omtrent 100 000 reisende. Det konkurranseutsatte selskapet SJ har startet tilbudet fordi de øyner et stort marked. I første omgang håper de på å doble antallet passasjerer. Lykkes de, vil det slå noen ørsmå sprekker i en viktig grunnpilar for det norske Jernbaneverkets snart fire år gamle lyntogutredning: Der følges en logikk om at tre timers reisevei er maksimum for at tog skal kunne konkurrere med fly. «Straks vi kommer opp i 3,5-4 timers reisetid faller togtrafikken drastisk», sa leder av utredningen Tom Stillesby den gang.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse