00:00 - 14. august 2015

Kritikerens hellige vrede

Henning Hagerup viser frem det beste ved kritikken, og åpner den klassiske litteraturen for leseren.

Klassisk kritiker: Ingen annen nålevende forfatter på norsk eller andre skandinaviske språk fører en like hjemmevant og utvungen omgang med klassisk litteratur som Henning Hagerup, ifølge Morgenbladets anmelder. Foto: Ingrid Pop

Henning Hagerup har i tre tiår vært en av landets aller fremste litteraturkritikere og essayister. Allerede fra de første tekstene, publisert på tampen av 1980-tallet, har han fremstått som en spill levende inkarnasjon av den arketypiske kritikeren: sprenglærd, leken og med en ustoppelig hang til å trekke linjer og paralleller på tvers av språk og epoker.

Etter publiseringen av essaysamlingen Vinternotater i 1998, der han blant annet presenterte et kraftfullt forsvar for det han kalte «Det gamle Europa», har Hagerup jevnlig fortsatt å berike norske tidsskrifter og antologier med nye tekster. Nå er noen av dem samlet i en bok med den tiltalende tittelen Metafysisk skrapjern.

 

Annonse