00:01 - 07. august 2015

Kløften har skylden

Her er tre ting du ikke visste: Det finnes en algoritme som bestemmer temperaturen på kontoret ditt. Algoritmen er dansk. Og: Den er kjønnsdiskriminerende.

Ole Fanger forsket på temperatur og innemiljø, og utviklet Fangers termalkomfortligning på 1960-tallet. Den bruker variabler, som lufttemperatur og menneskers stoffskifte, til å lage en skala på syv punkter, Predicted Percentage Dissatisfied, som igjen brukes for å beregne hva som vil være en god arbeidstemperatur. Problemet er bare at stoffskiftet typisk er lavere for kvinner enn menn, men i Fangers modell er vi alle 40 år gamle menn på rundt 70 kilo. Dermed antar mann (sic) at rundt halvparten av arbeiderne vil ha lavere oppvarmingsbehov enn de faktisk har. De to (mannlige) forskerne som har studert formelen i en ny artikkel i Nature Climate Change, sier til The New York Times at kvinner selv gjør problemet verre. For mens menn beholder dressen på om sommeren, går damer ofte i lette kjoler og skjørt. «Kløfta er nærmere kroppskjernen, dermed vil temperaturforskjellen mellom luften og kroppstemperaturen der være høyere når det blir kaldt», sier forskerne, og det gir større varmetap. Leksjonen: Dekk til brystene, bli mer som en 40 år gammel mann, eller eventuelt oppdater formelen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse