Annonse
00:43 - 21. august 2015

Kjærleikssorgas ferjereiser

Reiseopplevelsen sitter først og fremst i hodet.

Visumsøknad med stil: I 2009 var Eidem praktikant ved den norske ambassaden i Teheran og skulle få visum til å være der et halvt år. En profesjonell, lokal fotograf med karakteristisk iransk sans for kreativ bruk av Photoshop stod for bildet til søknaden. Foto: Saheb Gharanieh/Åshild Eidem
Annonse

Selv om sommeren nettopp er kommet, er den allerede på hell. Det samme gjelder denne spalten. Undertegnedes eneste sommereventyr var en vandretur i Jotunheimen. Der vasset vi i snø fra tidlig morgen til sent på kveld. Det var egentlig nokså forferdelig, men er allerede blitt et kjært minne. Det meste sitter som kjent i hodet, også reiser. Som oftest er det der det største dramaet utspiller seg, som beretningene i denne spalten har vist. Ta Tomm Kristiansens sør-sudanske eventyr, for eksempel. Hadde det ikke vært for at Jahn Otto Johansen stadig spøkte i korrespondentens underbevissthet, ville ikke reisen ha opplevdes på langt nær så traumatisk. I så måte er det mye å lære av en annen tidligere verdenskorrespondent, Torbjørn Færøvik:

– Det kan jo være slitsomt, det er klart, medgikk Færøvik beskjedent.

– Særlig i Tibet var mange av måltidene en påkjenning. Hygienen var det dessuten så som så med, så jeg ble jo syk, men slikt er bare midlertidig. Det går over.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse