Annonse
00:00 - 14. august 2015

«Kan jeg bruke bursdags­selskapet mitt til å drive veldedighet?»

Etikeren svarer.

Annonse

Jeg har snart bursdag. I gave ønsker jeg meg at gjestene gir til et godt formål. Det hører med til historien at naboen min nettopp har gjort det samme. Naboen min oppholder seg ofte i u-land, der hun arbeider med ulike prosjekter. Jeg gir faste bidrag til et par organisasjoner, men er ikke engasjert utover det.

Min tanke var å be om penger til naboens prosjekter – da vet jeg at pengene kommer frem. Men flere av mine nærmeste har innvendinger. De mener at dette blir et slags plagiat, eller at det kan virke som jeg prøver å konkurrere med naboen. De mener også at det uansett blir feil av meg – som ikke har min nabos spesielle bakgrunn – å blande bursdagsfeiring og veldedighet. Det kan virke selvgodt, som om jeg mener at jeg er bedre enn alle andre. Det kan gi gjestene dårlig samvittighet for at de selv ikke samler inn penger til andre på sine bursdager.

For mottagerne av pengene er det vel mildt sagt ikke så interessant om min innsamling gir gjestene et stikk i samvittigheten. Og er det ikke behovet til disse verdig trengende som er viktigst?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse