00:00 - 28. august 2015

Juks og bedrag

Fusk kan starte med barndommens grumsete mørke og med offentlighetens skarpe lys.

Skriver om plagiat: Høstens romaner fra Markus Midré (til venstre) og Birger Emanuelsen ble med ett svært aktuelle. Foto: Pernille Marie Walvik og Eivind Yggeseth

Idet kultur-Norge henger lettere svimeslått i tauene etter avsløringer av juks, plagiat og sitatfusk, kommer en roman om en plagierende kunstner og en roman om en sitatfuskende journalist. Det er virkelig en pussig tilfeldighet. Eller serendipitet, synkronisitet eller skjebne: Kjært barn har mange navn. 

Eventuelle paralleller til virkeligheten er ikke det viktigste for disse to nye romanene. Likevel er det neppe galt å spå litt ekstra interesse for de nye bøkene fra Markus Midré og Birger Emanuelsen. 

Nå er bøkene svært forskjellige når det gjelder temperament og bakgrunn hos hovedpersonene, likeså i handlingsgang og kunstnerisk uttrykk. Likevel: Begge hovedpersonene ender i uærlighet, i noe som oppleves som grunnleggende usant, i noe som krever en form for omstart. Og bøkenes titler, Et ærlig ansikt og Historien om et godt menneske, spiller begge på spørsmålet om karakter – det som så ofte dukker frem i juksets kjølvann.

Annonse