Annonse
00:00 - 28. august 2015

Japan legger ned humaniora

Annonse

I juni sendte Japans utdanningsminister Hakubun Shimomura ut brev til landets universiteter, med følgende bestilling: Enten gjør læreplanene i humaniora og samfunnsfag – på både bachelor- og masternivå – «mer nyttige». Eller legg dem ned. Både juss, økonomi og lærerutdanninger skal være blant fagfeltene som skal reformeres, ifølge avisen Yomiuri Shimbu. Takamitsu Sawa, som leder Shiga University, beskriver nyttebegrepet i et leserinnlegg i avisen The Japan Times: Ett forslag som skal ha blitt diskutert i departementet har vært å vri jusstudiet bort fra grunnloven, og mer mot juss relatert til bygging og salg av eiendom. Ifølge en spørreundersøkelse som Yomiuri Shimbu har gjennomført, planlegger minst 26 universiteter å følge ministerens pålegg. 17 sier de vil avvikle fagfeltene helt. Sa noen humaniorakrise?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

«Enhver by med respekt for seg selv skal bli en smartby.»