Annonse
00:00 - 28. august 2015

Historisk munnhuggeri

Økonomiprofessor Victor Norman har fått jobben med å skrive Risørs historie, en historie der hans egen slekt er svært sentral. – Verst er det at Norman ikke er historiker. Her er han dilettant, sier instituttleder Tor Egil Førland.

På alle bauger og kanter: Ingen betviler at Victor Danielsen Norman skriver godt og kjenner Risør, men ett av ankepunktene mot ham som forfatter av byens historie er at han på både fars- og morssiden er forbundet med ledende skikkelser i den. Prebensens hus ligger innerst til høyre i havnen, og Danielsens, nå Normans, ligger til venstre, men begge er bygget etter at akvarellen ble malt.
⇥Foto: Akvarell av Risør, tidlig på 1800-tallet. Bildet tilhører KUBEN, Aust-Agder museum og arkiv.
Annonse

Det var et sjeldent gunstig oppdrag Risør kommune utlyste: 600 000 kroner i årslønn i seks år, for å skrive et tobindsverk med utgivelse i 2023. Da er det 300 år siden Risør fikk bystatus. Utlysningsteksten var utvetydig, man søkte «faghistoriker med dokumentert erfaring fra lignende prosjekter». Etter at oppdraget gikk til økonomiprofessor Victor Norman, har flere historikere rykket ut med krasse innlegg i lokalavisene Aust Agder Blad og Agderposten. Blant dem Tor Egil Førland:

– Victor Norman er ikke en som mangler utdannelsen, men tar det igjen med erfaring. Han har hverken relevant utdannelse eller relevant erfaring, sier instituttlederen ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

Men å kalle professor Victor Norman dilettant er ganske friskt? Forresten, hva presis betyr dilettant?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse