Annonse
00:00 - 28. august 2015

Gjøre godt

Simon Stranger bruker alle triksene i boken for å presse frem leserens tårer. Men for å gjøre godt med litteratur, må man først og fremst skrive godt.

Å gjøre godt: At Simon Strangers roman forsøker å gjøre godt, kan det ikke herske noen som helst tvil om. Foto: Jacob Dall NTB Scanpix
Annonse

I boken The Better Angels of Our Nature (2011) argumenterer den akademiske superstjernen Steven Pinker for at verden har blitt mindre voldelig, noe som blant annet skyldes at kulturen har utviklet det han kaller «empatiteknologier». Blant disse finner vi den realistiske romanen, som «kan utvide rekkevidden for lesernes empati ved å forføre dem til å tenke og føle som mennesker fra helt andre verdener enn dem selv». Pinkers metaforiske karakteristikk av en viss type romaner som en teknologi for innlevelse, slår meg som svært produktiv: På sitt beste åpner jo den realistiske fortellingen andre bevisstheter for oss (i form av romanpersoner) på måter hverken den virkelige verden eller andre kunstformer kan.

En slik effekt er det også Simon Strangers nye roman Det som en gang var jord sikter mot. Vi befinner oss i et land som ligner vårt eget, men den lille familien vi møter lever i en okkupert by, avskåret fra den velstående omverdenen av murer og kontrollposter. Vi aner et slags Gaza flyttet nærmere oss, særlig fordi familiefaren Mikael jobber med en smuglertunnel. Konflikten mellom okkupasjonsmakten og den religiøse, voldelige motstandsbevegelsen utkjempes med hjemmesnekrede raketter rettet mot sivile og asymmetriske gjengjeldelser med jagerfly og kommandosoldater.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse