00:01 - 21. august 2015

Gammelt romvesen har landet

Gatesangeren The Space Lady er en av attraksjonene på Møllebyen Litteraturfestival.

Til Norge: The Space Lady spiller i Moss fredag 21. august. Foto: House of Foundation

I 1968, da amerikanske Susan Dietricht «The Space Lady» Schneider var 20 år, ble hun operert. «Bedøvelsen løftet meg ut av kroppen, men jeg forble bevisst, og fløt opp og ut av jordas atmosfære, hvor jeg møtte flere vesener som viste meg rundt på det jeg tror var et romskip. De ga meg mange svar, og fortalte hemmeligheter om livet og universet generelt, de sa ting som var såpass dypsindige at jeg ikke kunne tro hva som skjedde, men jeg følte ingen frykt.»

Denne uttalelsen er fra et intervju Schneider ga til det amerikanske bladet Vice. The Space Lady har de siste årene opplevd en ny vår som musiker. Hun ble født i Colorado, men dro til San Fransisco på 1960-tallet sammen med ektemannen. For å unnslippe militæret brente ekteparet identitetspapirene sine og flyttet inn i en hule. Med årene fikk de tre barn, og en viktig inntektskilde var The Space Ladys inntjening som gatemusikant. Hun spilte trekkspill og en billig Casio-syntheziser. Årene gikk, og etter hvert ble The Space Ladys opptredener færre. Så sluttet hun.

I 2002 ble hun inkludert på samle-cd-en Songs in the Key of Z, Vol. 2, med en versjon av The Electric Prunes-klassikeren «I Had Too Much Too Dream Last Night». Songs in the Key of Z er en serie på to cd-er og en bok, som dokumenterer «outsidermusikere». Blant annet Daniel Johnston og Captain Beefheart, men stort sett fullstendig ukjente artister.

Annonse