Annonse
00:33 - 21. august 2015

Full enighet om sykling, men ingenting skjer

Alle partiene vil ifølge programmene prioritere sykling. Men de fleste steder er fremskrittene minimale, og i Oslo opererer kommunen med feil prosenttall på sykkelandelen.

Dristig: Mange opplever Oslos gater som utrygge, og tør ikke sykle. Arbeiderpartiets Abdullah Alsabeehg tar sjansen. Han sier at de som nå har makten, har bløffet om sin sykkelsatsing.
Annonse

Alle partiene, Fremskrittspartiet inkludert, hevder å ville bygge sykkelveier og satse på sykkel. Men når partiene kommer i posisjon, stopper gjennomføringsviljen. I hvert fall i tilsynelatende, sett fra sykkelsetet. I Oslo byråd har Høyre, Venstre og Krf makten, og i 2011 fikk de budsjettstøtte fra Frp. Guri Melby (V) er byråd for miljø og samferdsel. Hun har gjentatte ganger uttalt at Oslo skal doble sykkelsatsingen, bedre vinterdriften av sykkelveiene, bygge nye sykkelveier og så videre. Men i 2014 ble det bygget skarve 2,1 kilometer sykkelvei. Målsetningen om å bygge 2,7 kilometer viste seg å være uoppnåelig. Byrådet klarte dessuten ikke å bruke opp sykkelpengene som var avsatt i kommunens budsjett. I 2014 sto det igjen 124 ubrukte budsjettmillioner, øremerket sykkel. I 2011-2013 var tallene 22, 35 og 121 millioner kroner.

De rødgrønne var ikke stort bedre. Under den årlige nasjonale sykkelkonferansen i 2012 lovte den rødgrønne regjeringen «Tidenes sykkelsatsing», ifølge Teknisk Ukeblad. Resultatet var 10 kilometer sykkelvei, fordelt på 90 byer. Altså 111 meter sykkelvei per by.

Kontrasten til vellykkede sykkelland som Danmark og Nederland er stor, som Morgenbladet skrev om for to uker siden. Her har politikerne gjennomført radikale byplanleggingsgrep som har vært upopulære i et år eller to, før befolkningen har omfavnet den sykkelorienterte politikken. I disse landene er sykkelandelen i mange byer mellom 30 og 60 prosent. I Oslo er den 5 – og politikerne sier 8.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse