Annonse
00:01 - 21. august 2015

Vitne til oppløsningen

Hun var britisk, kvinne, sivil og krigsmotstander, men ble rådgiver for USAs øverste generaler i Irak. Emma Skys historie er usannsynlig og sørgelig aktuell.

Generalens høyre hånd: Emma Sky (med hjelmen i hånden) sammen med de amerikanske styrkenes øverstkommanderende i Irak, general Ray Odierno (i midten), på et marked i byen Khalis i januar 2009. Sky var Odiernos politiske rådgiver i til sammen tre år. Foto: Kimberly Millett/US Army
Annonse

Våren 2003 satt Emma Sky i Manchester og skrev rapporter om menneskerettigheter og fengselsreformer i fjerntliggende land. Amerikanske og britiske styrker i Irak hadde nettopp styrtet diktatoren Saddam Hussein, og USAs sivile administrator Paul Bremer hadde oppløst Iraks hær og sparket de offentlig ansatte som hadde tjent Saddams regime. Nå søkte det britiske utenriksdepartementet etter sivile Midtøsten-eksperter til Bremers stab.

Emma Sky var 35 år gammel, singel og lengtet tilbake til regionen hvor hun hadde bodd i ti år. Hun ville jobbe i Irak «for å be om unnskyldning for krigen», skriver hun i memoarboken The Unraveling (oppløsningen) som kom ut i april i år. Da hun kom til Bagdad i juni 2003, var det meningen å bli i to måneder. To uker senere var hun blitt guvernør i den oljerike og problemfylte provinsen Kirkuk. Hun ble i ett år.

– Jeg elsket jobben min, jeg elsket å være i Irak. Der opplevde jeg aldri den eksistensielle angsten jeg kunne ha hjemme i Storbritannia, sier Emma Sky til Morgenbladet på skype fra Yale-universitetet på USAs østkyst, hvor hun nå underviser og er programdirektør.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse