Annonse

Annonse

00:01 - 21. august 2015

Er i et forhold og det er komplisert

Når vi diskuterer forholdet mellom religion og vitenskap, bør vi se lengre enn vår egen idéhistoriske nese.

Kosmisk mann: Den indiske religionen jainisme har en svært detaljert kosmologi. Illustrasjon: Fra Jain-tempel i Gujarat/Wikimedia

Mange forstår religion og vitenskap som sterke motsetninger. Går man dette nærmere etter i sømmene, finner man fort ut, som man ofte gjør, at motsetningen er mindre og mer ullen enn de fleste vil ha det til. Vitenskap og religion er kulturelle og sosiale størrelser, og grensene mellom dem trekkes opp gjennom begrepsbruk og praksis. Det er noe folk holder på med.

Dette er forlengst blitt globalisert, selv om vitenskapens historie ofte tilskrives Vesten – en sannhet med modifikasjoner. Om vi skal diskutere forholdet mellom religion og vitenskap, bør vi derfor se lengre enn vår egen idéhistoriske nese.

 

Annonse