Annonse
00:01 - 07. august 2015

Douro-drømmen

Først kom revolusjonen i 1974. Så EU-medlemskap i 1986. Nå pågår Portugals vinrevolusjon, med episenter i Douro-dalen.

Vernet: Douro-dalen er ett av de første vinområdene i verden som ble geografisk avgrenset ved lov i 1756. De vakre og bratte vinmarkene, laget i terrasser, står på Unescos verdensarvliste. Her er dalen sett fra vingården Quinta do Crasto på elvens nordside. Foto: Tove Gravdal
Annonse

– Vi har unike vinmarker, vi har beholdt mangfoldet, erklærer Jorge Serodio Borges. Han står ute i en bratt vinåker på Wine & Soul-eiendommen i en sidedal til Douro-dalen. Veien ut i åkeren egner seg kun for firehjulstrekkere, og solsteken fordrer at arbeidsdagen starter og slutter tidlig. Nederst i den bratte dalen renner elven Pinhâo, den slutter seg til Douro et par kilometer lenger ned.

– Her er kulpen vi pleide å bade i som barn, sier Borges i det vi når eiendommens laveste punkt. Han er vinmaker i femte generasjon, men den første i familien som lager viner under egen etikett. Han, ektefellen Sandra Tavares da Silva og et knippe av deres jevnaldrende venner og vinmakere, som ble født omtrent da autokrati ble erstattet av demokrati i 1974, står i bresjen for en oppsiktsvekkende omdreining i Portugals totusenårige vinhistorie.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse