00:01 - 21. august 2015

De andres liv

I sin nye roman gir Anne Oterholm ordet til en forteller som er like deler upålitelig og usympatisk.

Identitetsspill: Kamp om dominans og troverdighet styrer fortellingen i Anne Oterholms Liljekonvallpiken. Foto: Pernille Marie Walvik

Anne Oterholms åttende roman – den første etter at hun skiftet forlag fra Gyldendal til Oktober – fortsetter en undersøkelse av perspektiv og troverdighet som vi tidligere har sett i romaner som Avslutningen (1999), Tilfeldigvis begjær (2001) og Toget fra Ajaccio (2009). Den litteraturkritiske diskusjonen om forfatterskapet har lenge stått her, i spørsmålet om Oterholms romanpersoner er såkalt overfladiske – som Øystein Rottem i en svært negativ anmeldelse hevdet – eller om romanenes kvalitet nettopp ligger i viljen til fryktløst å forfølge den upålitelige fortellingen og de små nyansene rundt dem som snakker, slik hun ble rost for da hun fikk Aschehougprisen i 2010.

I Liljekonvallpiken ser vi verden gjennom øynene til videokunstneren Jonas. Hans øyne er igjen rettet mot venninnen Merete, som er midt i førtiårene, nyskilt og tilsynelatende umotivert i jobben som forsvarsadvokat. Og etter noen sider kommer leseren i stuss, blar litt tilbake og oppdager at Jonas er utstyrt med et slags røntgensyn. Det vil si at han kan se gjennom vegger, «som gjennom et enveisspeil» med vaskeseddelens ord. Tilgang til Meretes tanker har han såvisst ikke, derimot tolker han alt hun gjør med nærmest manisk energi, men han ser henne når hun snakker med det unge paret som bor i naboleiligheten, med barna sine.

 

Annonse