Annonse
00:00 - 14. august 2015

Da tier’n var gul og femmer’n blå

Ketil Bjørnstad blander en tidsriktig nostalgisk pjolter der det aldri er tvil om hvem som er sekstitallets hovedperson.

I tredje person: Mange har skrevet om seg selv med hell. Hos Ketil Bjørnstad lyser det MEG MEG MEG fra hver eneste side. Her fra 1968. Foto: Aschehoug
Annonse

Fra begynnelsen av juni til slutten av august holder jeg meg unna radioens kulturkanal av frykt for å støte på programserien «Sommer i P2». Det liksombekjennende tonefallet som selv de mest interessante av gjestene tvinges inn i, samfunnstøttenes mimring om barndommens dal, ungdommens musikalske, kulturelle og kanskje til og med politiske oppvåkning: En mer selvnytende måte å fortelle på kjenner ikke jeg til. Men etter seriens popularitet å dømme er jeg nokså alene om denne vurderingen.

Kanskje er jeg like alene om min nyvunne bakoversveis etter å ha lest Ketil Bjørnstads 800 sider lange «Sommer i P2»-episode – Verden som var min. Sekstitallet – som ifølge tittelbladet er første av seks deler om forfatterens eget liv. Med erfaren og sikker penn forteller Bjørnstad (f. 1952) om det første hele tiåret han opplevde, fra han begynner på Steinerskolen til han som lovende konsertpianist står klar til å skritte ut i voksenlivet, en verden fylt av vakre kvinner, uendelige muligheter på scenen og i spaltene, smektende og syndig populærmusikk, sosietsliv og en stadig strøm av katastrofale nyheter om krig, ulykker og politiske spenninger fra sør og øst og vest.

Midt i alt sammen, i den verden som var hans, står Ketil og forteller om seg selv – i tredjeperson. Sett deg godt til rette, så blander han en tidsriktig pjolter til deg: To deler gyldne barndomsminner og en del Hvem Hva Hvor (1960-69), toppet med en klunk appelsinjuice for den gulfargen som ifølge forfatteren hører tiåret til.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse