00:01 - 21. august 2015

Da jeg var sønnen til faren min

Han hadde mistet alt som jeg ønsker meg i livet: kjærlighet, kontakt med unger, det at noen trengte ham, skriver Geir Gulliksen.

Ettertanker: Geir Gulliksen skriver om sin far. Foto: Ellen Lande Gossner

En gang skrev jeg et dikt om en drøm. Den handlet om at faren min døde, og jeg skrev som om jeg nettopp hadde våknet, som om jeg sto opp og tok et stykke papir og skrev diktet rett ned. En ikke ubetydelig del av skrivingen handler jo, i hvert fall for min del, om å skrive som om alt jeg skriver er sant, som om det nettopp har skjedd og bare blir skrevet rett ned. Og da blir det liksom sant, kan det se ut som, for meg.

I dette tilfellet skrev jeg virkelig om faren min, men det var ikke sant at jeg drømte at han døde. Derimot hadde jeg lenge tenkt på at jeg kunne glede meg til den dagen han døde, fordi jeg først da kom til å savne ham. Men det gikk ikke an å skrive det. En opplagt grunn var at faren min fortsatt levde. Det er langt fra sikkert at han ville tatt seg nær av at jeg skrev i et dikt at jeg gledet meg til han døde, det tror jeg faktisk ikke at han ville. Men det så ikke bra ut. Det føltes som noe jeg skrev for å sjokkere, og at jeg var helt uten følelser for faren min, og det var jo ikke poenget. Uansett klarte jeg ikke å skrive det på den måten jeg hadde tenkt, prøvende og undersøkende og åpent. Derfor endret jeg det til noe som var mer ufarlig: en drøm, liksom.

Men det var jo sant at jeg ofte tenkte på hvordan det kom til å bli når faren min døde. Da kom alt som var vanskelig mellom han og meg til å bli lettere. Da kunne jeg endelig begynne å savne ham, tenkte jeg meg, det gjorde jeg ellers aldri. Hvis jeg savnet ham mens han levde, var det på en abstrakt måte: Jeg savnet den jeg skulle ønske han var, eller den jeg trodde at han kunne blitt.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»