Annonse
00:01 - 21. august 2015

Anti-episk kjærlighet

Anne Helene Guddal synes allerede å være en forfatter med et eget temperament, en stil og en metode. Men hennes første roman hadde tjent på å modnes lenger.

Den andre i rekken: Guddals andre skjønnlitterære bok er en fragmentert roman om et møte som går fra å være tilfeldig til å bli nødvendig, før personene igjen blir unnværlige og umulige for hverandre. Foto: Christian Belgaux
Annonse

«All opplevd kjærlighet er en degradering av kjærligheten», uttaler en av personene i Marguerite Duras’ roman De små hestene i Tarquinia (1953). Påstanden kunne passe som et motto for Anne Helene Guddals andre bok, kortromanen Bebo. Da Guddal i fjor debuterte som skjønnlitterær forfatter, ble Også det uforsonlige finnes en av årets mest omtalte og anerkjente diktsamlinger. Hun har også et solid knippe essays bak seg fra sitt arbeid i tidsskriftet Vagant. Det gryende forfatterskapet utvides nå med en fragmentert roman om et møte som går fra å være tilfeldig til å bli nødvendig, før personene igjen blir unnværlige og umulige for hverandre.

 

Ødeleggelsen er med fra de første sidene i boken. Jeg-fortelleren befinner seg i presens i en ny leilighet, hun klipper i stykker en gjenglemt herreskjorte, tøyet kveiler seg «som kjæledyr, helt uten bruksverdi». Fortellingen om den eldre mannen hun møter utenfor barnehagen hun jobber i, og senere flytter inn til, er ledemotivet i boken.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker