00:00 - 14. august 2015

Amerikanske byggeklosser

Skaperen av The Wire er tilbake med en drivende god miniserie om boligutbygging.

Sakprosa-tv: De skarpe og nyanserte analysene veier opp for mangelen på drama på individnivå i Show me a Hero. Foto: Paul Schiraldi/HBO NOrdic

David Simon er en av tv-dramatikkens fremste auteurer. Med The Wire skapte han et av den nye gullalderens få genuine mesterverk, og med Generation Kill og Tremé fortsatte han å lage tv som griper direkte inn i den politiske debatten i USA. Med sin journalistiske bakgrunn og hang til å prioritere resonnementer fremfor tradisjonell historiefortelling er Simon også en skikkelse som tydeliggjør noen av de grunnleggende forskjellene mellom tv-dramatikk og film.

For selv i et medium hvor dialog og eksposisjon er alfa og omega, utmerker Simon seg som en serieskaper som henter sin viktigste inspirasjon fra prosaens verden. Seriene hans kan best forstås som dramatiserte samfunnsanalyser, og det er noe påfallende nøkternt og avholdende ved formspråket – som om regissørene har fått streng beskjed om å ikke distrahere seerne med følelser og andre irrasjonelle impulser. Simon er en utpreget intellektuell forteller, og selv i scener hvor musikk og action står i fokus er man alltid ment å lese det som skjer på skjermen som et ledd i den overgripende polemikken.

 

Annonse