Annonse
00:39 - 10. juli 2015

Velkommen til helvete

Det uforenlige som slår meg i Bosnia, er blandingen av spor og benekting av det sporene er skapt av, skriver Arne Johan Vetlesen.

Sarajevo, 1993: Hovedstaden i Bosnia-Hercegovina var under beleiring i 1425 dager, fra 5. april 1992 til 29. februar 1996, snaue fire år. Av en befolkning på 350 000 mennesker ble cirka 14 000 drept, hvorav 1300 barn; 70 000 ble skadet. 35 000 bygninger ble helt eller delvis ødelagt; på det meste ble byen rammet av 3777 granatnedslag per døgn. ⇥Gilles Peress / Magnum Photos/NTB Scanpix
Annonse

Blant all graffitien på granatskadde bygninger mellom Sarajevo Airport og sentrum er den ofte avbildede «Welcome to hell» mest dekkende. At dette gjaldt da noen, trolig med livet som innsats, skrev teksten for tyve år siden, er en ting. At den virker dekkende i dag, er noe annet.

Selvfølgelig ville det være uholdbart å hevde at Sarajevo anno 2015 er like mye av et helvete som på 1990-tallet. Like fullt er ettervirkningene overalt: i bygningene som står like utbrente tyve år senere, og hos hver og en av innbyggerne på tyve pluss som bærer på opplevelsene fra den gang, noen med fysisk synlige skader, samtlige med psykiske.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Når man viderefører dette på akademisk nivå, er det ikke morsomt lenger. Da blir det farlig.»