00:20 - 24. juli 2015

Vårt lille nurk i verdensrommet er borte

Da sonden Philae i november i fjor landet på kometen 67P, langt ute i verdensrommet, fulgte hele verden med. Også forskere ved Norsk romsenter hadde bidratt til bragden. Men nå er det blitt stille fra den lille senderen, melder BBC: Sist Nasa hørte fra Philae var 9. juli. Kanskje ble den skadet da den spratt rundt på overflaten av kometen før den fikk skikkelig tak, eller det kan være at gasser fra kometens overflate har slått ut sonden. Meldingen bekrefter ordtaket om at en dårlig nyhet sjelden kommer alene. Bare to dager senere, den 11. juli, døde nemlig astrofysikeren Claudia Alexander. 56-åringen var prosjektleder for Rosetta-sonden, som brakte Philae til kometen, og noe så sjeldent som en svart, kvinnelig romforsker. Dobbel-æsj.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Det som virker i statsvitenskap, virker ikke nødvendigvis i antropologi.»